Ce faci când copilul se drogheaza?

 

         

 

Adolescentul pe care îl stiati linistit acum minte, nu mai are pofta de mâncare, umbla neglijent, e agitat, are insomnii, cere tot mai multi bani. Sunt indicii ca s-ar putea droga. Primul pas este sa îl ajutati sa marturiseasca, apoi sa cautati împreuna un terapeut specializat în tratarea depedentelor.


Mariana cauta în graba o tigara. Fumeaza mult si e agitata. Fiul ei Alexandru, în vârsta de 27 de ani, nu a venit de doua nopti acasa, iar când l-a vazut ultima oara a amenintat-o ca îi da foc la casa, daca nu îi da bani de heroina.


Florin a început sa se drogheze de la 14 ani, dar Mariana a aflat nenorocirea abia 3 ani mai târziu. „Nu mi-am dat seama de asta decât atunci când a început sa fure din casa. Acum nu se mai ascunde, l-am vazut de multe ori injectându-se. Se precipita, e nervos, începe sa tremure, e de nerecunoscut când se apropie momentul sa îsi faca doza", povesteste femeia, care îi plateste zilnic fiului ei doza de heroina. „Nu vreau sa dea în cap pe strada", zice ea.

Înainte de povestea cu drogurile, Alexandru era un copil normal. Mergea la scoala, avea note bune, îsi asculta parintii. „Nu era stralucit la învatatura, dar nici ultimul nu era", povesteste Mariana, care scoate din geanta portofelul, unde are o poza mai veche cu Alexandru. Din fotografie zâmbeste un tânar cu ochii mari, albastri, buze carnoase si parul lung, pâna deasupra urechilor. „Asa arata fiul meu când era sanatos", spune ea.

Din cauza dependentei de droguri, Alexandru nu a apucat sa termine liceul si nici nu a avut vreodata în viata o slujba de lunga durata. „Stie doar sa conduca si a lucrat câteva luni la o firma de taxi, unde tot noi i-am platit datoriile pe care le-a lasat", spune femeia, care a ajuns la capatul rabdarii, dupa toate necazurile prin care a trecut cu fiul sau.

  Toate stirile      Bancul zilei


Faceti cunostinta cu anturajul copilului

 

În România, 10% din tineri consuma droguri, multi fiind elevi de liceu. Majoritatea se drogheaza cu heroina (34%), canabis (31%), ecstasy (13%), iar, mai nou, si cu plante etnobotanice. Asemeni Marianei sunt multi parinti care nu sesizeaza din timp ca adolescentul pe care îl cresc consuma droguri. „Pentru ca nu vor sa îsi dezamageasca familia, adolescentii care devin toxicomani sunt foarte precauti, iar unii reusesc sa îsi ascunda dependenta 3-4 ani. Parintii ajung sa îsi dea seama doar când tinerii încep sa fure din casa sau când încep sa aiba cereri de bani din ce în ce mai fanteziste", spune psihiatrul Lucian Vasilescu, seful sectiei de Toxicomani de la Spitalul "Alexandru Obregia" din Capitala.

 

Preocupati cu serviciul de dimineata pâna seara, parintii au ajuns în situatia de a comunica din ce în ce mai putin cu copiii lor, nu au ocazia sa le cunoasca prietenii, iar unii compenseza lipsa de timp si afectiune oferindu-le bani. „Este foarte important sa cunoasteti anturajul copilului, sa urmariti daca îsi respecta orele de venit în casa si daca iesitul pe afara se îndreapta catre programul de noapte. La fel de important este sa va interesati ce rezultate are la scoala", va sfatuieste psihiatrul Lucian Vasilescu, care vede zilnic copii de 13-14 ani, ajunsi toxicomani.

 

Dispozitia nefericita si refuzul de a comunica, posibile semne

 

Un indiciu pentru consumul de droguri este simplul fapt ca adolescentul pe care îl stiati s-a schimbat: minte, nu mai are pofta de mancare, umbla neglijent, lipseste de la ore, este nelinistit, uita sa faca lucrurile pe care i le-ati cerut. „Schimbarile bruste de comportament - adolescentul este când bleg, când expansiv, dispozitia nefericita, irascibila, refuzul de a comunica sunt alte semne pe care parintii le pot sesiza mai usor decât, sa spunem, pupilele dilatate sau iritatia mucoasei nazale", spune psihiatrul Lucian Vasilescu.

Dupa 3-4 ani de dependenta, unii adolescenti aleg sa marturiseasca singuri consumul de droguri si cer ajutorul parintilor. „În astfel de situatii, când adolescentul încearca sa va faca marturisiri este bine sa evitati reactii de tipul: «M-ar distruge sa stiu ca tu te drogehezi», «Daca te droghezi sa îti iei valiza si sa pleci, pe mine nu ma mai interesezi», va sfatuiesc psihologii. Acestea nu fac decât sa înrautateasca situatia, iar marturisirea este importanta, deoarece constituie primul pas în recuperare, un proces dificil si cu multe hopuri.

Mariana încerca de zece ani sa îl ajute pe fiul ei sa renunte la droguri, dar pâna acum toate tentativele de recuperare au esuat. „L-am dus la Centrul «Sf. Stelian»", unde a facut tratament de substitutie cu metadona, dar într-un final a cedat. A fost depistat pozitiv cu heroina si l-au scos de pe tratamentul cu metadona", povesteste femeia.

 

Încercari de recuperare

 

Tentativele de recuperare nu au venit doar la insistentele Marianei. Însusi Alexandru a avut momente când a încercat sa se smulga din ghearele consumului de droguri. „Mi-a cerut sa îl duc la bunica lui la tara si sa îl las acolo. Când a intrat în sevraj, nu am mai avut ce face si am luat-o cu masina spre Bucuresti, împreuna cu fratele lui mai mare. Alexandru se învinetise, tremura, nu mai putea sa respire, iar la miezul noptii cautam traficanti prin Bucuresti, ca sa îl scoatem din starea aia", spune femeia.

În alt an, Alexandru si-a facut o prietena, neconsumatoare si si-a dorit sa se lase de dragul ei. „S-au mutat împreuna la mine, dar nu a tinut povestea. Când am vazut ca fata plângea mereu pentru ca el nu putea sa renunte, am rugat-o sa îsi refaca viata. I-am spus «Copilul meu este, dar nu vreau sa mai vad un suflet distrus»", îsi aminteste Mariana.

Altadata, tânarul a decis sa renunte la heroina, dupa ce si-a vazut un prieten consumator mort în lift. Mariana a apelat atunci la un doctor israealian, pe care i-l recomandase o alta familie. „Tratamentul a costat 5.000 de euro, iar copilul meu a rezistat trei zile fara droguri", spune femeia, care însa nu a renuntat la ideea de a-si vedea fiul pe picioare.

 

50% - rata recaderilor

 

În România, centrele în care se face dezintoxicare, tratament substitutiv si preventie sunt putine la numar. În Bucuresti exista 16 astfel de centre, plus câteva la Sibiu, Iasi si Cluj. Terapia consta fie în substitie cu metadona (heroina sintetica), fie în dezintoxicare. „Celor care aleg sa faca dezintoxicare le dam medicamente pentru calmarea durerilor, precum si un sedativ care îi împiedica sa se miste. Se poate face dezintoxicare si fara a lua medicamente, dar durerile sunt cumplite si putini rezista", spune medicul Lucian Vasilescu, de la Spitalul „Alexandru Obregia" din Bucuresti.

Sansele cele mai mari de reusita în recuperare le au cei care dupa dezintoxicare fac permanent psihoterapie, precum si cei care se despind din anturaj si aleg sa locuiasca în alt oras. „Avem un fost dependent de heroina care acum este la Hunedoara, perfect recuperat, cu familie si o viata noua", spune Valentin Simionov, reprezentant al Romanian Harm Reduction Network.

Totusi, chair schimbând anturajul si continuând sedintele de psihoterapie, riscul de recadere exista. Potrivit specialistilor, 50% dintre toxicomani reiau consumul. „Unii dupa doua luni, altii dupa 10 ani", mai spune Simionov.

 

 

Dezintoxicare

*Spitalul Alexandru Obregia

*Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu

*Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependentilor pentru Tineri "Sf. Stelian"

*Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, Iasi - Sectia drogodependente

 

Tratamente de substitutie

*ARENA - Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals

*Clinica de psihiatrie, psihoterapie si dezvoltare personala PsyMotion

*Centrul de Sanatate Mintala Sector 4

*Spitalul de Psihiatrie Titan Dr. C-tin Gorgos

*Centrul de Sanatate Mintala Sector 3

*Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependentilor pentru Tineri „Sf. Stelian"

*Centrul de asistenta integrata a adictiilor Pantelimon

*Centrul de asistenta integrata a adictiilor Obregia

*Centrul de asistenta integrata a adictiilor Pericle

*Medical Excellence Center

*D & C Medical

*Centrului de asistenta si tratament în adict

 
 


 

 

 

 
Bine ati venit, sunteti vizitatorul numarul 

free hit counter
hit counter

Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetPage copy protected against web site content infringement by Copyscape

Increase your back-link numbers and therefore your website's page rank by: 1.Back-links, page rank and keywords ANALYSIS and 2. Back-link rotation exchange rotation system & Google-Bot detection and behavior analysis

Smarty Web Director

Site-ul www.amfms.ro 

 este optimizat pentru browser-ele Internet Explorer si Mozilla Firefox, cu rezolutia minima de vizualizare de 1024x768 pixeli.

Pentru probleme legate de functionalitatea site-ului va rugam le semnalati webmasterului


Copyright © 2008