In loc de registru de consultatii, card national de sanatate 


 In opinia presedintelui UNAS, prof.dr. Alexandru Petre "medicul dentist, prin definitie, lucreaza izolat in cabinetul lui". Prin urmare, sunt necesare niste protocoale de abordare medicala moderna a patologiilor complexe. Deocamdata, acestea nu exista in Romania.


"Curajul stomatologului este un element necesar, dar numai bazat pe o buna pregatire profesionala", a sustinut prof.dr. Ady Garfunkel, prezent la congresul UNAS.


Stomatologii romani sustin ca ar trebui sa existe un mecanism institutional cu reguli acceptate atat de medicii dentisti cat si de medicii de familie si de generalisti. Pacientii care au suferit infarct miocardic, in primele 6 luni de la producerea acestuia nu trebuie supusi tratamentelor stomatologice.

"Noi nu avem voie sa tratam un pacient care are tensiunea arteriala 180mmHg. Avem tensiomentre in cabinet,ii masuram tensiunea si il trimitem la spital. Dar ce face un coleg care are un cabinet mai izolat, iar spitalul se afla la 50 km departare, astfel incat sa nu fie interpretat ca a refuzat pacientul?", a spus prof.dr. Alexandru Petre.

In general, riscurile tin de interventia chirurgicala dentara imediata la pacientii cardiovasculari, la diabetici, motiv pentru care atat dentistii cat si pacientii trebuie protejati.

   Toate stirile     Bancul zilei
Secretul: anamneza condusa corect

Un plan de reabilitare orala complexa se poate face pe seama unei anameze conduse corect si a unui examen clinic completat cu radiografii si CT.

"Fisele anamnezice in care pacientul bifeaza bolile pe care le are, sunt foarte importante, dar ele nu il obliga pe medicul dentist sa le posede langa foaia clinica", sustine dr. Horia Georgescu, vicepresedintele CMDB.


Niciun dentist nu ar trebui sa se se repeada asupra pacientului pana nu il chestioneaza mai intai. Cu toate astea sunt medici care trateaza orbeste un pacient.


"Au fost publicate ghidurile de practica chirurgicala si daca sunt urmate il protejeaza atat pe pacient, cat si pe medic", a spus dr. Alexandru Brezoescu.


De altfel si profesorul Garfunkel a precizat ca "pacientii cardiaci de netratat devin tratabili respectand protocoalele de sedare. Pacientii hipertensivi pot fi tratati utilizand substante anestezice locale cu adrenalina pentru a asigura anestezia eficienta necesara. Pacientii aflati sub medicatie anticoagulanta nu vor sangera in mod exagerat daca sunt monitorizati adecvat si se folosesc substante antifibrinolitice."


In loc de registru de consultatii, card national

Potrivit dr. Georgescu, legea actuala nu face diferenta intre cabinetele de medicina generala si cele de medicina dentara, obligandu-i pe dentisti sa aiba registre de consultatii.


"Registrul de consultatii nu reflecta nimic, nu ar trebui sa fie in cabinetul dentar", sustine dr. Georgescu.


In schimb, ar fi bine daca s-ar implementa cardul national, care sa cuprinda date legate despre bolile pacientului despre care sa poata afla dentistul care il trateaza.


"Persoana iti spune ca este sanatoasa tun, dar poate sa minta prin omisiune. Pacientul roman nu are cultura de a se prezenta la controale regulate si nici de a spune de ce sufera. Bine ca deocamdata nu au aparut acele accidente grave in cabinetele stomatologice", a marturisit dr. Brezoescu.


In opinia, presedintului CMDB, cardul national ar putea rezolva problemele, dar va mai dura ceva pana cand se va implementa la nivel national. Deocamdata, CNAS este preocupata sa discute cu dentistii romani noul contract-cadru pe 2011.

 

 


 

 


 


 

 

 

 
Bine ati venit, sunteti vizitatorul numarul 

free hit counter
hit counter

Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetPage copy protected against web site content infringement by Copyscape
Smarty Web Director

Site-ul www.amfms.ro 

 este optimizat pentru browser-ele Internet Explorer si Mozilla Firefox, cu rezolutia minima de vizualizare de 1024x768 pixeli.

Pentru probleme legate de functionalitatea site-ului va rugam le semnalati webmasterului


Copyright © 2008