Contraceptie de urgenta


 

 

 Pilula de a doua zi si steriletul sunt cele doua metode contraceptive la care puteti apela īn cazuri extreme. Acestea nu trebuie īnsa folosite īn exces.

Īn curānd, romāncele vor gasi īn farmacii pilule contraceptive ce pot fi luate pāna la 120 de ore dupa un act sexual neprotejatSursa: Hepta

 

Īn cazul īn care metodele contraceptive folosite cu regularitate dau gres sau nu sunt la īndemāna, puteti folosi varianta contraceptivelor de urgenta pentru a evita o sarcina nedorita.

 

Pilula de a doua zi, care se ia īn cel mult 72 de ore de la consumarea actului sexual, e cea mai utilizata. Īn scurt timp va iesi pe piata un nou contraceptiv, care se va putea administra pāna la maximum 120 de ore de la consumarea actului sexual. O alta metoda mai putin folosita este steriletul, recomandat doar femeilor care au nascut.

  Toate stirile      Bancul zilei


 

 

Doua variante de pastile

 

Pilulele de urgenta exista īn doua variante. Puteti lua o singura pilula care are o concentratie mai mare sau doua pilule, cea de-a doua la interval de 12 ore de la prima administrare. Pilulele de urgenta se elibereaza fara prescriptie medicala doar persoanelor peste 18 ani. Nu se recomanda luarea pastilei mai des de o data īn 3-6 luni. Preturile pentru acestea pot varia īntre 65 si 85 de lei.

 

Pentru eficienta mai mare, specialistii recomanda sa luati pastila cāt mai repede posibil dupa consumarea actului sexual. "Eficienta pastilelor de a doua zi e cu atāt mai ridicata cu cāt intervalul dintre contactul sexual neprotejat si administrarea pilulei e mai redus. Aceste pastile au o eficienta foarte ridicata, de 95%, daca sunt administrate īn primele 24 de ore de la producerea contactului sexual neprotejat sau de la esuarea metodelor de contraceptie utilizate", explica Cristiana Bīrladeanu, presedinte al Asociatiei de Planificare Familiala din Romānia.

 

Printre femeile care nu trebuie sa apeleze la astfel de pastile se numara cele cu infectii genitale, bolnave de cancer sau cele care sufera de afectiuni hepatice acute ori de boli renale. "Administrarea pastilei e contraindicata īn cazul acestor afectiuni īntrucāt metabolismul compusului pastilei (levonorgestrel) se petrece īn ficat si poate dauna femeii care īl foloseste", spune Cristiana Bīrladeanu.

 

Steriletul, īn primele cinci zile de la actul sexual

 

O alta modalitate de contraceptie de urgenta este inserarea unui sterilet. "Folosirea steriletului e o metoda mai putin folosita, īnsa este considerata o metoda de maxima urgenta īn cazul īn care nu e posibil accesul la pilulele de a doua zi. Steriletul se insereaza īn primele cinci zile de la contactul sexual neprotejat si e utilizat pentru ca are un rol mecanic si nu mai permite nidarea (implantarea īn uter) a oului fecundat", explica Bīrladeanu.

 

Atentie īnsa: acest dispozitiv este total contraindicat femeilor care nu au nascut niciodata, pentru ca le pot īmpidica mai tārziu sa aduca pe lume copii.

 

Un soc hormonal

 

Oricare dintre metodele de mai sus trebuie considerate masuri de urgenta si nu de rutina pentru a preveni o sarcina nedorita īn cazuri exceptionale. Aici poate fi vorba atāt despre un viol, un act sexual īntāmplator sau esecul masurilor de contraceptie folosite (deplasarea diafragmei, īntreruperea administrarii regulate a contraceptivelor orale, deteriorarea prezervativului).

 

"Pastila de a doua zi nu trebuie folosita des pentru ca reprezinta un soc hormonal pentru organism", mai spune Cristiana Bīrladeanu.

 

ĪN FARMACII

 

Variante de contraceptive de urgenta


 


 


 

 

 

 
Bine ati venit, sunteti vizitatorul numarul 

free hit counter
hit counter

Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetPage copy protected against web site content infringement by Copyscape
Smarty Web Director

Site-ul www.amfms.ro 

 este optimizat pentru browser-ele Internet Explorer si Mozilla Firefox, cu rezolutia minima de vizualizare de 1024x768 pixeli.

Pentru probleme legate de functionalitatea site-ului va rugam le semnalati webmasterului


Copyright © 2008