De câte ori putem apela la medicul de familie într-o luna

 

13 Iunie 2013


inapoi la stiri       bancul zilei

Experienta este numele pe care fiecare il da propriilor greseli.

 

Oscar Wilde - 

 

CoCa 2013- 2014

 

Foarte multi asigurati sunt în dilema atunci când se pune problema unei a doua vizite în interval de o luna la medicul de familie. Mai au dreptul la înca o consultatie? Mai pot obtine vreo reteta sau un bilet de trimitere? Trebuie sa se programeze din nou sau trebuie sa plateasca pentru consultatie? Acestea sunt întrebarile pe care si le pun frecvent pacientii înainte de a apela la medicul de familie.

 

Toate aceste întrebari au un raspuns în legislatia în vigoare, numai ca legea nu pare prea clara pentru medicii de familie, motiv pentru care ei se vad nevoiti „sa jongleze cu prevederile”, asa cum se exprima unii dintre ei. Un lucru este însa cert, dupa cum sustin medicii de familie, „nu exista doar eliberare de reteta sau de trimitere pentru consult, ci consultatie în urma careia medicul decide sa elibereze o reteta sau sa-i dea pacientului una sau mai multe trimiteri pentru un consult de specialitate sau pentru analize”.

 

Ceea ce trebuie sa stie un asigurat este ca are dreptul la mai mult de o consultatie pe luna, însa asta depinde de natura afectiunii, cronica sau acuta. Boala cronica este acea afectiune deja diagnosticata, cu evolutie lenta si cu o schema terapeutica stabilita, în timp ce boala acuta sau subacuta este cea care dureaza de la câteva zile la câteva saptamâni, nu se cronicizeaza si poate fi vindecata. Ea apare pe moment si trebuie tratata imediat. Aici se face diferenta în privinta numarului de consultatii. „Medicii de familie nu au voie, conform contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate, sa acorde mai mult de o consultatie pentru boala cronica pe luna. În schimb, daca intervine o alta afectiune sau chiar mai multe, ori o acutizare a unei afectiuni cronice, atunci pacientul beneficiaza de oricâte consultatii are nevoie în luna respectiva”, a declarat dr. Mirela Profir, medic primar medicina de familie si secretar general al Societatii de Medicina de Familie Dolj.

 

Care sunt restrictiile

 

Exista totusi o restrictie privind boala acuta, în sensul ca medicul de familie nu poate face, pe lânga consultatie, mai mult de doua controale pe luna pentru aceeasi afectiune, decât daca apar si alte afectiuni. Lucru valabil si la medicii de alte specialitati, în baza biletelor de trimitere de la medicul de familie, atât la afectiunile acute, cât si la cele cronice. „Asiguratii trebuie sa stie un lucru extrem de important: în baza biletului meu de trimitere si a consultatiei initiale pe care o face pacientul la medicul de alta specialitate, daca acesta considera ca asiguratul mai are nevoie de alte consulturi de control, tot în baza acelui bilet de trimitere luat de la mine, fara sa mai fie nevoit sa mai ia altul, pacientul mai are dreptul la doua consulturi în aceeasi luna - pentru o boala acuta, sau în cadrul unui trimestru - pentru o boala cronica”, a mai precizat dr. Mirela Profir.

 

Aceasta sustine ca un medic de familie are datoria de a monitoriza pacientul cronic si de a schimba eventual tratamentul, daca observa ca nu are efectul scontat sau chiar apar reactii adverse. „Medicul de familie decide când sa mearga pacientul bolnav cronic la control, nu atunci când scrie medicul de specialitate pe foaie. Degeaba trece consult peste sase luni, daca eu îi depistez ceva care necesita consult chiar în luna urmatoare dupa ce a primit scrisoarea medicala”, a mai afirmat dr. Mirela Profir.

 

Când se plateste consultatia

 

Daca un pacient vine la medicul de familie a doua oara într-o luna pentru afectiunile lui cronice si spune ca are nevoie de trimitere pentru ca a obtinut programare la un medic de specialitate, spre exemplu, aceea este considerata a doua consultatie. Cum medicul de familie nu poate face doua consultatii într-o luna pentru o boala cronica, pacientul asigurat va fi nevoit sa plateasca o taxa de consultatie. „Aceasta taxa se plateste în doua situatii: pentru consultul la cerere sau înainte de data programarii. Media prevazuta de lege este de 20 de consultatii pe zi, decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Cu toate acestea, desi plateste pentru consultatie, actul medical se face în contract cu CAS, adica pacientul poate beneficia de retete compensate si trimiteri spre medicii de alta specialitate”, explica dr. Profir. Pretul unei consultatii nu este însa prevazut expres de lege, asa ca el difera de la medic la medic, de la mediul rural la cel urban. „Atentie, în legislatie scrie ca pacientul trebuie sa se programeze cu 24 de ore înainte, cu exceptia urgentelor, când poate veni oricând la medicul de familie. Medicul este cel care stabileste însa daca e vorba de urgenta, în urma consultului”, a mai spus dr. Mirela Profir.

 

În ceea ce priveste biletul de trimitere pentru analizele de laborator, pe formular sunt maximum 15 rubrici, „dar medicul poate da câte analize considera necesar”. „Unii necesita mai multe analize, altii mai putine, unele se pot da lunar, altele la trei sau sase luni, ori chiar la un an, dar medicul este cel care decide. Nu se dau analize preventiv, nici macar la examenul de bilant la care are dreptul anual orice asigurat. Numai daca medicul depisteaza vreo boala sau o suspecteaza si are nevoie de investigatii, abia atunci se da un bilet de trimitere”, sustine dr. Profir. Biletul de trimitere pentru analizele de laborator este valabil zece zile, ca termen în care pacientul se poate programa, însa analizele le poate face în termen de 30 de zile. 

 

Informatii despre medicina de familie si drepturile pacientilor asigurati puteti afla astazi, de la ora 16.00, la Radio Sud, în cadrul emisiunii „Sanatate în FM”.

 

 

Statistici T5

                 Site-ul www.amfms.ro  Copyright © 2008