Norme Coca 2023 - 2024

Deficitul de personal medical va creşte la 12,9 milioane de angajaţi până în 2035, de la 7,2 milioane de persoane cât este în prezent, potrivit unui raport recent lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Raportul OMS ”Un adevăr universal: nu putem fi sănătoşi fără personal medical calificat” face referire la principalii factori care vor genera deficitul de personal din sănătate la nivel global. Factorii includ: pensionarea angajaţilor, salariile mici care duc la părăsirea locului de muncă pentru servicii mai bine plătite (fără găsirea de înlocuitori pentru posturile libere), numărul redus de tineri care optează pentru o profesie în medicină, iar mulţi dintre cei care intră în sistemul de sănătate nu primesc pregătire corespunzătoare. Raportul evidenţiază progrese importante în sistemele de sănătate: mai multe ţări au mărit personalul din sănătate, pentru a obţine pragul de bază de 23 de profesionişti medicali la 10.000 de pacienţi, însă există în prezent 83 de ţări care se află sub acest nivel fundamental – necesar în ceea ce priveşte personalul medical (şi pregătit corespunzător).

Rata curentă de pregătire şi instruire a profesioniştilor din sănătate se află cu mult sub cererea curentă şi cea estimată pe termen lung.  Din cauza acestui deficit al personalului medical se estimează că, pe viitor, pacienţii nu vor avea acces rapid la îngrijiri de sănătate. În plus, tot din această cauză, vor avea de suferit şi serviciile de prevenţie. OMS estimează că cele mai mari deficite de personal medical se vor înregistra în ţările din sudul Africii şi în anumite regiuni din Asia. Toate guvernele sunt sfătuite să urmărească semnele unui deficit de personal medical.

 

De exemplu, în ţările dezvoltate, 40% din asistentele medicale vor părăsi serviciul din sănătate în următorul deceniu din cauza muncii solicitante şi a salariilor relativ scăzute. O mare parte din personalul medical primeşte prea puţine stimulente pentru a continua să profeseze. Raportul identifică de asemenea zona îngrijirilor de sănătate pentru mame şi copii ca având cea mai  mare nevoie de personal medical. Aproximativ 90% dintre decesele materne şi 80% dintre toate naşterile din 58 de ţări au loc în mare măsură din cauza unei lipse de instruire a moaşelor. De asemenea, din cei 6,6 milioane de copii de sub cinci ani care au murit în 2012, majoritatea acestora ar fi putut fi salvaţi prin tratament şi prevenţie. Raportul concluzionează că un număr mai mare de personal calificat ar fi putut să prevină aceste decese.

Raportul ”Un adevăr universal: nu putem fi sănătoşi fără personal medical calificat” a fost lansat cu ocazia celui de-al treilea forum global ”Resurse umane pentru sistemul de sănătate”. Această conferinţă este cel mai mare eveniment organizat pe această temă, cu mai mult de 1.300 de participanţi din 85 de ţări.

Citeste mai mult: adev.ro/mw9goz

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro